tekstgrootte: A - A - A

Deel via

Het verhaal van Joyce Franken

Geplaatst op 30-08-2023


De weg naar werk is voor iedereen anders. Neem het verhaal van Joyce Franken. Ze vertelt over haar uitdagingen, groei en opleiding in de elektrotechniek. Met ondersteuning van NLW heeft ze onlangs haar diploma behaald als Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen. "De laatste twee jaar van de opleiding waren zwaar. Ik dacht dat ik het nooit zou halen en wilde zelfs opgeven. Uiteindelijk ben ik er toch doorgekomen. Doorzetten en gewoon doen, zonder te veel nadenken," zegt Joyce. 

“Ik had nooit gedacht iets met elektra te gaan doen. Mijn vooropleiding is dierhouderij. Ik wilde in een dierentuin werken of dierenartsassistente worden. Door een samenloop van omstandigheden lukte het niet om een opleiding af te maken en ben ik gaan werken. Van productiewerk tot aan zwembadjuffrouw, ik heb van alles gedaan. Ik startte steeds weer met veel energie en enthousiasme, maar ging vaak over mijn eigen grenzen heen waardoor ik het werk niet kon volhouden.” Dertien jaar geleden ging Joyce in dienst bij NLW. De ondersteuning die ze kreeg hielp haar om een betere balans te vinden. "Door de fijne begeleiding zien ze wat je nodig hebt en kunnen ze daar snel op inspringen," merkt Joyce op.

Haar zoektocht naar de juiste werkplek leidde uiteindelijk zeven jaar geleden naar het onderhoudsteam bij NLW. Hoewel ze in het begin onzeker was, groeide ze geleidelijk aan in haar rol. “Ik startte met kleine klusjes zoals het vervangen van een deurklink of lamp. Toen mijn NLW-collega Jan, die verantwoordelijk was voor elektro, met pensioen ging, kreeg ik de vraag of dat iets voor mij zou zijn. Zo kreeg ik via NLW de kans om de opleiding tot monteur te volgen.”

Leren en werken

Na het afronden van de opleiding tot Monteur startte Joyce met de vervolgopleiding tot Eerste monteur. "Terug naar de schoolbanken was een uitdaging. Het leeftijdsverschil met mijn medestudenten was wennen en sommige onderwerpen voelden als hogere wiskunde, zoals rekenen met machten, wat ik nog nooit eerder had gedaan."

“Het werken met elektriciteit vond ik heel indrukwekkend. Het vereist precisie, omdat fouten ernstige gevolgen kunnen hebben. Zorgvuldig werken is belangrijk.” Om praktijkervaring op te doen, ging Joyce via NLW werken bij Keijsers Martens, een groot installatiebedrijf in Ysselsteyn. Ik kreeg daar echt de ruimte om te leren en mijn praktijkexamen af te leggen. Ik heb daar van alles gezien; appartementen, scholen, bedrijfshallen. Zoals een nieuw magazijn voor GXO, waar alle elektra nog moest worden aangelegd.”

Ook professionals maken fouten

Joyce moedigt anderen in vergelijkbare situaties aan om niet bang te zijn om fouten te maken en buiten hun comfortzone te treden. "Zelfs professionals maken soms domme fouten, maar het belangrijkste is om ze op te lossen. Dit inzicht heeft me geholpen om steeds meer zelfvertrouwen te krijgen. Veel mensen denken misschien dat ze iets niet kunnen, maar ik heb geleerd dat het loont om te proberen. Ik vond het moeilijk en spannend, maar het heeft me wel naar de eindstreep gebracht. Achteraf denk ik: 'Grappig, waar maakte ik me toen zo druk over?'"

Nieuwe kansen

Tegenwoordig werkt Joyce weer in het onderhoudsteam bij NLW, waar ze allerlei (elektrische) klussen oppakt. Ze heeft al wat ideeën voor de toekomst, maar hoe ze haar werk precies in gaat vullen de komende jaren weet ze nog niet. “Samen met een NLW jobcoach ga ik daar binnenkort naar kijken, aangezien ik met dit diploma veel meer mogelijkheden heb.”

Meer informatie

Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden wat NLW Groep voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Of wil je meer weten over het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op: 0478 - 552 353 of werk@nlw.nl. Wij staan je graag te woord en denken actief met je mee.