tekstgrootte: A - A - A
Indicatie Banenafspraak

Indicatie Banenafspraak

De Indicatie Banenafspraak… Een begrip dat veel werkgevers waarschijnlijk bekend in de oren klinkt, maar waar nog veel onduidelijk over heerst. Een Indicatie Banenafspraak is een verklaring die personen krijgen wanneer zij door een ziekte of handicap niet (meer) het minimumloon kunnen verdienen. Deze Indicatie wordt verstrekt door gemeenten.

Als werkgever krijg je hier regelmatig mee te maken, maar wat moet je er precies mee? NLW Groep heeft alle benodigde kennis in huis betreffende de voor jou als werkgever relevante wet- en regelgeving. Schroom niet om contact op te nemen bij vragen of onduidelijkheden; onze experts staan je graag te woord!

Neem contact op

Meer over Indicatie Banenafspraak

Wet Banenafspraak - wat is het precies?

Het kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat ze banen gaan creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Tot 2026 dienen werkgevers en de overheid samen 125.000 banen te realiseren. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor 100.000 van deze banen, de overheid zorgt zelf voor 25.000 banen. Deze afspraak wordt ook wel de Wet Banenafspraak genoemd.

Het is dus de bedoeling dat 125.000 mensen met de Indicatie Banenafspraak voorzien worden van een baan met behulp van de Wet Banenafspraak. Lukt dit niet, dan gaat de quotumheffing in werking. Dit houdt in dat werkgevers met 25 medewerkers of meer verplicht worden om mensen met een beperking in dienst te nemen. Anders krijgen zij een boete.

Dit is een greep uit onze partners

Logo https://www.dolmanslandscaping.com/Logo http://www.xerox.nl/Logo https://www.nedschroef.com/en/Logo http://www.dhl.nl/nl.htmlLogo http://www.fancom.nl/nl/

Doelgroep van de Banenafspraak

Wie valt er eigenlijk onder deze Wet Banenafspraak?

  • Mensen die niet 100% van het minimumloon kunnen verdienen en onder de Participatiewet vallen;
  • Mensen die alleen met behulp van voorzieningen zoals jobcoaching het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • Mensen die het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en/of het praktijkonderwijs (pro) hebben afgerond en zich hebben aangemeld bij het UWV;
  • Mensen met een Wsw-indicatie (voormalige Wet sociale werkvoorziening).
  • Mensen met oude Wajong of Wajong 2010 die kunnen werken;
  • Mensen met een Wiw-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit In- en Doorstroombanen);
  • Mensen die het doelgroepregister instromen via de Praktijkroute.

Wat je verder nog moet weten over de Banenafspraak

De Wet Banenafspraak zorgt ervoor dat de Participatiewet loopt. De Participatiewet heeft als doel om zoveel mogelijk mensen weer in de samenleving aan het werk te krijgen. De Wet Banenafspraak voert dit in principe uit. De Participatiewet vervangt verschillende wetten en iedereen met een arbeidshandicap of een afstand tot de arbeidsmarkt valt sinds 2015 onder de Participatiewet. Met de Indicatie Banenafspraak moeten werkgevers en de overheid in 2026 in totaal zorgen voor 125.000 banen.

Als jij als werkgever bijdraagt aan de Wet Banenafspraak, ben je maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen en bied je iemand met een Indicatie Banenafspraak de kans op een baan. Door hem of haar voor jouw bedrijf te laten werken, voldoe je mogelijk ook nog eens aan de SROI-eisen van gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray.
Brochure: Samenwerken met een maatschappelijk werkbedrijf - NLW Groep

Download onze brochure

Onze brochure 'Samenwerken met een maatschappelijk werkbedrijf - NLW Groep' is hier te downloaden. Lees meer informatie over onze werkwijze en onze organisatie.

Download de brochure