tekstgrootte: A - A - A

Deel via

Het verhaal van Rick van der Burgt

Geplaatst op 24-05-2024

 

De weg naar werk is voor iedereen anders; neem het verhaal van Rick van der Burgt. Als 16-jarige scholier kwam hij tijdens een zoektocht naar een stage bij NLW terecht. Een jaar later begon hij hier met werken. Nu is hij werkzaam als CNC-frezer bij Jacobs-Smits in Boxmeer: “Ondanks dat ik mijn school niet afgemaakt heb, ben ik toch goed terecht gekomen.”

In 2017 begon Rick met werken bij NLW. Hij kwam terecht bij 077, waar hij zeven jaar werkte. Sinds april dit jaar is hij werkzaam bij Jacobs-Smits, waar hij zijn plek heeft gevonden. Samen met zijn jobcoach, Suzanne van Mierlo, bezoeken we hem op zijn werkplek.

Uitdagingen en groeikansen

Als we binnenkomen staat Rick achter één van de machines in de werkplaats van Jacobs-Smits: “Ik ben momenteel bezig met een order van veertig producten, dit is uitzonderlijk veel voor hier.” Want waar hij voorheen soms wel een week bezig was met één product, heeft hij hier iedere dag weer andere producten. Tot zijn taken behoort het instellen van programma’s, soms mag hij deze ook zelf maken. “Ik krijg een werkorder met een 3D tekening en de onbewerkte producten. Ik moet dan de machine instellen volgens de tekening.” Het leukste aan het werk vind hij het ‘sleutelen’: het opspannen van de producten in de machine. 

Rick werkt veel zelfstandig, maar als iets niet lukt, kan hij altijd bij zijn collega’s terecht voor hulp. Suzanne legt uit: “Het is de uitdaging om elke keer iets moeilijkere producten te krijgen, zodat hij vragen stelt en hiervan leert. Zo leert hij nu veel varianten van opspannen, en doet hij veel ervaring op.” Omdat dat hij geen opleiding heeft gevolgd in dit vakgebied heeft hij zichzelf veel aangeleerd. Rick: “Ik kan inmiddels met vijf machinetalen werken, dus ik zou in principe met iedere machine hier op de werkvloer overweg kunnen.” 

Ondersteuning

Op zijn weg naar werk heeft Rick begeleiding gehad van zijn jobcoach Suzanne van Mierlo. Rick laat merken dat hij tevreden is met haar: “Als ik hulp nodig heb kan ik altijd bij Suzanne terecht. Ik weet dat ze altijd klaar staat voor mij.” Suzanne komt om de twee weken bij Jacobs-Smits kijken hoe het gaat. Suzanne: “We stemmen altijd af wat Rick prettig vindt, wat hij van mij verwacht en waar ik hem mee kan ondersteunen. We praten verder over van alles, over het leven. Want als je je thuis prettig voelt, sta je ook open om goed te werken.”

 

Chef werkplaats 

Rick zijn leidinggevende is Mario, de ‘chef werkplaats’. Hij schuift ook regelmatig aan bij de gesprekken met Rick en Suzanne om te kijken hoe hij de samenwerking ervaart. Tijdens het interview laat Mario blijken dat hij blij is met de komst van Rick als collega: “Ik stuur Rick een klein beetje in de goede richting. We moeten nog een beetje aftasten en kijken hoe we met elkaar om moeten gaan, maar dat gaat steeds beter.” Rick kijkt positief naar de toekomst: “Ik heb een tijdje minder plezier gehad in mijn werk, maar sinds ik hier werk heb ik het plezier weer teruggevonden.” Hij zou graag willen groeien in het vak en met voldoende kennis en ervaring dezelfde functie als Mario willen bekleden: “Dan kan ik mensen ondersteunen en mijn kennis delen.” 

Meer informatie

Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden wat NLW Groep voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Of wil je meer weten over het in dienst nemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op: 0478 - 552 353 of werk@nlw.nl. Wij staan je graag te woord en denken actief met je mee.