tekstgrootte: A - A - A
Participatiewet

Wat is de Participatiewet?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met deze wet wil het kabinet iedereen die kan werken, maar daarbij ondersteuning nodig heeft door een ziekte of handicap, aan het werk krijgen. Sinds 2015 valt iedereen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt onder deze Participatiewet.

Voor de Participatiewet hebben werkgevers en het kabinet samen afgesproken om extra banen te creëren. Dit wordt geregeld in de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Als het werkgevers niet lukt om gezamenlijk 125.000 banen te creëren, kan de Quotumwet in werking treden. Deze wet verplicht werkgevers die 25 werknemers of meer in dienst hebben, ook een aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Doen zij dat niet, dan riskeren ze een boete.

Neem contact op

Meer weten over de Participatiewet?

Participatiewet en banenafspraak voor de werkgever

Werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, kunnen loonkostensubsidie (LKS) inzetten. Deze subsidie vergoedt het verschil tussen de loonwaarde en het wettelijk minimumloon. Wij kunnen je helpen bij het regelen hiervan en bij nog veel meer elementen rondom de Participatiewet en de Banenafspraak. Daarnaast kunnen wij je ook snel in contact brengen met de doelgroep van de Participatiewet.

Wil je aan de slag? Laat ons dan helpen! Bij de uitvoering van de Participatiewet is het prettig als er iemand over je schouder meekijkt. Hoe geef ik als werkgever invulling aan de banenafspraak? Hoe regel ik de loonkostensubsidie in de Participatiewet? Dat zijn veelgestelde vragen waarop wij je kunnen voorzien van een antwoord. We beschikken over alle kennis en ervaring om mensen met een arbeidsbeperking optimaal te laten functioneren binnen jouw bedrijf. Een bijkomend voordeel is dat je daarbij geen werkgeversrisico’s draagt.

Wij zijn partner van:

Logo https://www.dolmanslandscaping.com/Logo http://www.xerox.nl/Logo https://www.nedschroef.com/en/Logo http://www.dhl.nl/nl.htmlLogo http://www.fancom.nl/nl/

Doelgroep van de Participatiewet

Het kabinet wil simpelweg zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep van de Participatiewet aan het werk krijgen. Als je als werkgever een steentje bijdraagt aan de realisatie hiervan, geef je deze mensen een kans om te werken voor of in jouw bedrijf. Een prettige bijkomstigheid is dat je dan als bedrijf sociaal verantwoord aan het ondernemen bent én dat je mogelijk voldoet aan de SROI-eisen van gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray.

Door de hulp van NLW Groep in te schakelen, kun je werk uitbesteden en tijdelijk personeel inhuren. We bieden de flexibiliteit van tijdelijke werknemers en nemen je het werk letterlijk uit handen. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd op een van onze werklocaties in Panningen en Venray of bij jou op locatie. Het werk wordt dan uitgevoerd onder jouw begeleiding, maar het personeel wordt ook nog eens begeleid door een jobcoach van NLW Groep.

Uitvoering van de Participatiewet

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de Participatiewet voor jou als werkgever? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We staan je graag bij en denken graag met je mee over de implementatie van de wet. Samen met de UWV en gemeenten zijn wij partner in het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. Gezamenlijk zetten we ons in voor het vinden van werk en het creëren van banen. Ook daarom zijn wij de perfecte kandidaat voor jou om mee te schakelen

Brochure: Samenwerken met een maatschappelijk werkbedrijf - NLW Groep

Bekijk de brochure

Download onze brochure 'Samenwerken met een maatschappelijk werkbedrijf - NLW Groep' waarin we meer vertellen over de Participatiewet en onze organisatie.

Download de brochure