tekstgrootte: A - A - A

Deel via

​Rendiz, gemeente Horst aan de Maas en NLW Groep slaan handen ineen: ondersteuning bij werk en taal op één locatie.

Geplaatst op 02-11-2021

Rendiz, gemeente Horst aan de Maas en NLW Groep gaan op één locatie activiteiten organiseren voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het verrichten van werk. Hier komen werkplekken waar mensen met wat extra ondersteuning aan de slag kunnen en krijgen mensen met een uitkering ondersteuning bij het zetten van stappen naar een betaalde baan. Daarnaast is er taalonderwijs voor inburgeraars. Er is in eerste instantie plek voor ongeveer 80 mensen.  

Gemeente Horst aan de Maas organiseert samen met partners begeleid werk voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gebeurt voor verschillende doelgroepen en op verschillende plekken. NLW Groep, een van de grootste partners hierbij, heeft op dit moment, behalve Stekbedrijf de Biesplanken, geen locatie in Horst aan de Maas. Inwoners moeten daarom naar een locatie in Panningen of Venray reizen. Daar komt nu verandering in: NLW opent een locatie in Horst. De exacte locatie, evenals de naam, wordt op een later moment bekend gemaakt.

Wethouder Roy Bouten: “Dit biedt een enorme kans om er voor te zorgen dat mensen nóg meer mee gaan doen in Horst aan de Maas. Mensen die ondersteuning nodig hebben bij werk, krijgen dat straks dichtbij huis. En lokale initiatiefnemers en ondernemers kunnen aansluiten bij die werkzaamheden. Zo ontstaat bedrijvigheid die waardevol is voor de mensen die er werken én voor de Horster samenleving. Ik ben enorm trots dat we dit samen met NLW en Rendiz gaan organiseren. En ik roep andere bedrijven op om mee te doen.”  

Voor alle mensen die werk onder begeleiding nodig hebben

In eerste instantie komen er beschutte werkplekken voor inwoners die niet kunnen werken in een gewone werkomgeving. Er komt op termijn ook plek voor inwoners die een arbeidsontwikkelingstraject doorlopen: ze verrichten er laagdrempelige werkzaamheden, als een eerste stap in de richting van een betaalde baan. Vanaf januari 2022 start het taalonderwijs voor inburgeraars. En inwoners kunnen dan ook op deze locatie terecht voor ondersteuning van de gemeente, bijvoorbeeld als er sprake is van schuldenproblematiek.   

NLW Groep organiseert het werk en de begeleiding en ontwikkeling van de deelnemers. Ook Rendiz begeleidt de deelnemers, en zorgt voor laagdrempelige arbeidsmatige activiteiten, vrijwilligerswerk en voor de verbinding met de gemeenschap. Het Maatschappelijk Activeringscentrum speelt daarin een belangrijke rol.

Van intentie naar realisatie

Samen met de twee partijen worden de plannen nu verder geconcretiseerd. Daarvoor wordt de samenwerking opgezocht met lokale ondernemers en initiatieven. Naar verwachting starten begin 2022 de eerste kandidaten met hun werkzaamheden op de nieuwe locatie.